Select Page

Laat ze niet bijten! Bescherm je tegen de teek.

De Teek: één van de gevaarlijkste dieren in Nederland! Elk jaar worden ruim 1,2 miljoen mensen gebeten door een teek. Omdat ze zo klein zijn, merk je ze nauwelijks op, maar de gevolgen van een tekenbeet kunnen echter heel groot zijn. Ga je naar buiten? Trek je er op uit? Bescherm je dan tegen de teek met Care Plus®.

Met de campagne “laat ze niet bijten” vragen we aandacht voor de teek om zo het aantal tekenbeten terug te dringen.

Hoeveel weet jij eigenlijk van de teek?
Doe de quiz en maak kans op een Care Plus® pakket t.w.v. €75,-

We gaan weer naar buiten en trekken er op uit met het zomerse weer! Iedereen weet dat je kunt verbranden door de zon en hoe je je daartegen kunt beschermen. Maar dat je ziek kunt worden van een tekenbeet en hoe je jezelf en je gezin kunt beschermen tegen teken, dat is minder bekend.

 

Risico’s

Er zijn miljoenen teken in Nederland en elk jaar wordt maar liefst 1 op de 15 mensen gebeten door een teek. Omdat teken zo klein zijn, merk je ze nauwelijks op, maar de gevolgen van een tekenbeet kunnen heel groot zijn. Teken brengen namelijk veel risico’s met zich mee en kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals de ziekte van Lyme en het TBE-virus (teken-encefalitis) dat kan leiden tot hersen(vlies)ontsteking. Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van deze risico’s en weet dat je jezelf en je gezin actief kunt beschermen tegen tekenbeten.

Wanneer je er met je gezin op uit trekt en bijvoorbeeld gaat wandelen, fietsen, kamperen, buiten spelen of naar een pretpark gaat, bescherm je dan altijd tegen teken. Zorg dan voor de beste bescherming tegen teken met de Care Plus® Anti-Insect Natural Spray.

 

“Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht recordaantal tekenbeten in 2018. Bescherming tegen teken belangrijker dan ooit.”

 

Voorkom tekenbeten

Teken komen het hele jaar voor in Nederland en je vindt ze niet alleen in duingebieden, bossen en op het platteland, maar ook in steden. Vooral in de warmere maanden zijn teken actief en is het dus verstandig om je te beschermen als je eropuit gaat en struikgewas en hoog gras te vermijden.

Een tekenbeet voorkomen kan niet met huis-tuin-en-keuken middelen. De teek is erg sterk en kan lang overleven. Het eerste advies is altijd om op de wandelpaden te blijven, broekspijpen in de sokken te doen en een uitvoerige tekencontrole uit te voeren bij thuiskomst.

Maak er een routine van wanneer je naar buiten gaat. Zodra je jezelf en je kinderen insmeert met zonnebrand, denk dan ook gelijk daarna aan de Anti-Insect Natural Spray van Care Plus®!

 

Anti-Insect van Care Plus®

Maar om echt veilig naar buiten te gaan en er op uit te trekken zonder je zorgen te maken, kun je het beste Care Plus® Anti-Insect gebruiken. Door de Care Plus® Anti-Insect producten zorgvuldig aan te brengen op de huid ben je beschermd tegen teken. Maak er een routine van wanneer je naar buiten gaat. Als je jezelf en je kinderen insmeert met zonnebrand, denk dan ook gelijk daarna aan de Anti-Insect Natural Spray van Care Plus®!

 

Wat moet je weten over teken?

  • De teek is het hele jaar door actief, maar voornamelijk bij een temperatuur vanaf 8° Celsius.
  • Ze komen voor in Nederland én op veel (vakantie)-bestemmingen in Europa.
  • Ze leven vaak in hoog gras, bos, tuinen, parken, duinen en heide.
  • Teken kunnen niet springen of vliegen en laten zich ook niet uit bomen vallen.
  • Teken zijn slechts tussen de 1mm en 3 mm groot en met het blote oog nauwelijks te zien.
  • Nederland telt gemiddeld 100.000 teken per vierkante kilometer.
  • Ongeveer 20% van de teken in Nederland draagt de Borrelia bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
  • Jaarlijks worden ruim 1,2 miljoen Nederlanders gebeten door een teek (1 op de 15).
  • 27.000 Nederlanders worden jaarlijks gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme.

 

Het verwijderen van een teek

Heb je een teek gespot op je huid? Tijd voor actie! Verwijder de teek met het juiste hulpmiddel zo snel mogelijk na de tekenbeet, bijvoorbeeld met de Care Plus® Tick remover of met de Ticks-2-go.

Het kan gevaarlijk zijn om een teek op een foutieve manier te verwijderen: de teek kan namelijk tijdens een onjuiste manier van verwijderen virussen en bacteriën in je huid loslaten. Verwijder een teek daarom dus altijd met een speciale tekenverwijderaar. Zo verminder je de kans op een besmetting, zoals de ziekte van Lyme.

Als na het verwijderen een stukje van de kop in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net zoals een splinter. Maak na het verwijderen van de teek de huid goed schoon met jodium of alcohol.

Gebruik nooit alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert en ga niet in de weer met lucifers. Zelfs wanneer je een teek op de veilige manier binnen een paar uur verwijderd hebt, kunnen er klachten optreden. Noteer wanneer en waar op de huid je gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten en waarschuw je huisarts bij verdachte symptomen. Een roodvormige kring op de plaats waar de teek gebeten heeft is het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme.

De teek

Een teek is slechts tussen de 1mm en 3 mm groot en met het blote oog soms dus nauwelijks te zien.

Beschermende producten van Care Plus

Care Plus® Anti-Insect Natural Spray beschermt tot 6 uur tegen teken en is geschikt voor de hele familie, kinderen vanaf 3 maanden.

Verkrijgbaar bij de betere drogist, apotheek en buitensportzaak 
of kijk op www.careplus-shop.nl

Care Plus® Anti-Insect DEET is een sterk muggen- en tekenafweermiddel. DEET beschermt afhankelijk van de gekozen concentratie 3 tot 5 uur tegen teken.

Verkrijgbaar bij de betere drogist, apotheek en buitensportzaak 
of kijk op www.careplus-shop.nl

Fake news filmpje over de goudjakhals

Dit filmpje plaatste Nicolette van Dam op haar Instagram en werd vervolgens door landelijke media opgepakt. Het is echter fake!

Making of fake news filmpje

Met deze actie vragen we aandacht voor een diertje dat daadwerkelijk gevaarlijk is: de teek! Bekijk ook wat Nicolette hierover zegt op haar Instagram.